AUSZTRÁL KÉPESÍTÉS ALAPÚ LETELEPEDÉSI VÍZUMOK

Az ausztrál képesítés alapú letelepedési vízum az elmúlt évek során a legnépszerűbb választás volt az Ausztráliába letelepedni vágyók körében, azonban a közelmúltban a Bevándorlási Hivatal a munkáltatói szponzorálásra helyezte a hangsúlyt.

Ennek ellenére a magasan képzett magyar szakemberek számára még mindig nyitott a képesítés alapú letelepedés, és az alábbiakban erről adunk néhány alapvető információt.

A vízum elbírálása pontrendszer alapú, valamint a jelentkezőnek az úgynevezett alapfeltételeknek is eleget kell tennie.

A pályázásra jogosító szakmák listája (CSOL) széles, viszont független pályázásra csak egy jóval szűkebb szakmai listán (SOL) szereplő szakmát birtoklók jogosultak.

Két módon lehet megszerezni a képesítés alapú letelepedési vízumot: függetlenként vagy állami szponzorálással. Amennyiben valakinek nincs lehetősége a független letelepedésre (nincs elegendő pontja, szakmája nem szerepel a független listán) akkor az állami szponzorálás nyújthat megoldást.

Ausztrália 6 állama és 2 területe önállóan szponzorál letelepedni vágyó szakembereket, azonban azzal az elsődlegese feltétellel, hogy a pályázó egy meghatározott ideig a szponzoráló állam területén fog élni és munkát vállalni. Az állami szponzorálás további extra pontokat is jelent a pontrendszer alapú elbírálásnál. Az államok és a területek önállóan jogosultak elbírálni, hogy kit és milyen feltételekkel szponzorálnak, valamint mindegyik állam listája különböző.

2012 július 1-jétől lépett életbe az ún. SkillSelect, ami nem más, mint egy kiválasztó rendszer. Ez annyit jelent hogy, a pályázók benyújtanak egy jelentkezést, és csak abban az esetben nyújthatnak be bevándorlási vízumkérelmet a Bevándorlási Hivatalhoz, ha ebben a rendszerben meghívásra kerültek.