DIÁKMUNKA AUSZTRÁLIÁBAN

Gyakorlatilag mindenkit érdekel az ausztrál munkavállalás, így az alábbiakban arről tudhatsz meg néhány fontos információt, hogy saját és ügyfeleink tapasztalatai alapján milyen lehetőségeik vannak Ausztráliában a diákoknak munkaválllás terén.

Természetesen senki sem tudja garantálni, hogy az első naptól kezdve biztosan találsz majd munkát, de annyit megígérhetünk, hogy ha az alábbiakat végigolvasod, akkor már megtetted az első lépést afelé, hogy tájékozottan és felkészülten vághass neki ennek a kalandnak.

Az első munkalehetőség

Nem lebecsülendőek a kiutazás legelején kínálkozó munkalehetőségek, mint például a mosogatás, takarítás, szórólapozás, felszolgálás és különféle fizikai munkák. Ezek alapján senki ne gondoljon rosszra, mert az úgynevezett „aljamunkákat” végzőkkel – a magyarországi gyakorlattal ellentétben – Ausztráliában ugyanúgy bánnak, mint mindenki mással, származásra, bőrszínre, nemre, korra, és vízumtípusra való tekintet nélkül.
Ezek a munkák igen hasznosnak bizonyulhatnak, egyrészt mivel segítenek beilleszkedni, ráérezni az ausztrál életstílusra, munkamorálra. Másrészt anyagilag olyan ugródeszkát jelentenek, amely segítségével hamar önfenntartó lehetsz, és nem az itthon nehezen felhalmozott tartalékokat, vagy a más célra szánt összegyűjtött pénzedet éled fel.
Tehát hajrá! Bátran vállalj el olyan munkákat is, amelyek ugyan nem feltétlenül állnak hozzád közel, de stabil fogódzót jelentenek majd, és számtalan előnyhöz juttathatnak a további munkalehetőségekre nézve. Ne feledd: mi is így kezdtük!

Aki (munkát) keres, az talál

Ne félj nyakadba venni a várost, és kiérkezésed után egy jól megírt angol nyelvű önéletrajzzal, esetleg korábbi munkaadóidtól kapott, szintén angol nyelvű referenciával bekopogtatni a különböző munkáltatókhoz, mert így a munkáltató rögtön megismerhet, felmérheti a rátermettségedet, és így tovább. Ha hiszed, ha nem, jó eséllyel fogsz találni munkát, mert nagyon sok olyan munkahely van, ahol örömmel látják a dolgozni tudó és akaró, tettre kész embereket.

Mindazonáltal a munkáltatók az interneten is gyakorta hirdetetnek, így megéri körülnézni néhány nagyobb ausztrál álláshirdető portálon:

És még egy tanács

Végezetül adnánk egy nagyon hasznos tanácsot: amennyiben interneten küldöd el a jelentkezésedet egy álláshirdetésre, ahol csatolod az önéletrajzodat és egy motivációs levelet (cover letter), ajánlatos, hogy ezeket magad írd meg. Abban az esetben ugyanis, ha valaki más írja meg helyetted, aki nálad sokkal jobban tud angolul, biztos lehetsz benne, hogy a személyes interjún a munkáltató szembesülni fog azzal, hogy félrevezetted őt az angoltudásodat illetően, és ennek szinte biztosan az lesz a következménye, hogy nem kapod meg az állást.
Saját tapasztalatinkból is tudjuk, hogy minden kezdet nehéz. Biztosan állítjuk azonban, hogy az ausztrál munkavállalásra abszolút igaz a mondás: nincs lehetetlen, csak tehetetlen. Összes ügyfelünk, valamint cégünk tulajdonosai és alkalmazottai az élő bizonyítékok arra, hogy aki akar dolgozni, az általában pár héten belül megtalálja első ausztrál munkahelyét.